Wednesday, March 10, 2010

Sharing 3 – Mr. Nathan dan Kisah Sekeping RM10

Salam..

Kat sini aku nk berkongsi sikit pengalaman.. Pengalaman yg dah 5 thn berlalu, dah bersawang2 sbb xpenah refresh. So aku abadikan kat sini spy pengalaman berharga ni xhilang camtu sj, n supaya dapat disharekan dgn dgn sahabat2 yg bc, semoga kt sama2 mndapat manfaat, insyaAllah..


Ok, stop ayat skema.. 5 thn dulu, early 2005 aku adalah lepasan SPM yg tgh tunggu result. Pd aku tu adalah satu period yg critical, transitional time diri aku sniri sbg lepasan budak skola nak menjenguk2 ke alam dewasa. Antara xtvt yg aku wat time tu ialah – cari temporary job. Aku carik keje yg bukan sj bg aku duit, tp bg jg pengalaman n ilmu2 berharga yg aku xbole belaja dlm classroom. Ilmu2 n pengalaman baru yg aku x jumpe sepanjang tempoh 11 thn bergelar budak skolah..


Pendek crite, aku end up keje jd salesman.. Yup, keje yg hr2 pkai smart pg tgh2 bandar jumpe segala jenis manusia, dok promote2 barang yg dibwk time tu.. Mcm2 crite penat lelah suka duka aku dah rasa sepanjang 2 bulan jd salesman professional (huhu). InsyaAllah aku akan crite di lain masa. Sekarang aku nk crite pasal bos aku, Mr. Kamalanathan Naruppiah aka name glamor die Mr. Nathan.


Mr Nathan ni sorg successful young indian businessman, umo baru dlm 25-35 thn tp da ada company sniri with income RM 5digits monthly. Very smart and charismatic. Bawak kete mewah, siap ade framed gamba cover magazine tgh duk atas die punye Harley Davidson RoadKing 1450cc tergantung kat office die. Yg best nyer, he started everything from O. 10 years ago (that time, which is 15yrs ago fr now) he joined the company as a salesman jugak, buat keje yg sama mcm ktorg wat hari2. Slowly die develop business skills, collect downline sampai cukup stabil nk bukak branch baru kat tgh2 KL, tmpt aku keje time tu. Xtau la camne die boleh tahan 10thn keje salesman. Aku rasa 2 bulan pun da leteyh mental fizikal, tp dia atas istiqamah dan thiqah die pd carrier die, skrg dah membuah hasil. Tabik spring..


Sbg successful living example, Mr. Nathan slalu bg ayat2 utk inspire kami para salesman. Tiap2 pg before keluar meniaga akan ade slot2 utk train communication skills dan motivational talks. Ptg plak before balik ade post-mortem. So hari2 spirit sbg seorg salesman akan di-recharge. Ni penting sbb ingat senang ke lepas 1 hari keje letih2 bjalan xhenti2, dok promote barang smpai kering2 tekak pastu ngan kene marah, kene halau, kene kutuk, kene pandang slack pe sume..





Antara motivational talk Mr. Nathan yg member kesan kat aku ialah kisah RM10. Hari tu dia kumpulkan kami para “salesman-salesman muda” (dlm company tu ade yg da 2-3 thn experience, ade yg saje nk try2 je cam aku) masuk dlm office die. Die tanya, “sapa ade cash RM10, pinjam jap”. Salah sorg drp kami keluar kan la note RM10. Mr. Nathan amek note tu, buat lap2 hidung, pastu die letak note yg da remuk tu atas meja die n die tanya, “brapa nilai duit ni?”. “10inggit” ktorg jawab. Pastu dia amik, buat gosok2 kat ketiak die dengan gaya yg menggelikan. Sekali lg dia tanya brapa nilai duit ni. “10inggit” ade yg jawab.. Mr. Nathan sambung, “kalo duit ni kita pam kat jamban, pastu org kat loji jumpa and die basuh2 duit tu, berapa nilai duit tu pd ms tu?”. Opcos la still RM10 kan..


So kesimpulannye, despite segala mehnah yg dilalui note RM10 tu, dia tetap mengekalkan nilai dirinye sbg sehelai RM10. Xde la lepas da pam dlm jamban, nilai die downgrade tinggal RM9.50 je.. Jd ibrah nye, kt kene la mempertahankan nilai kt sbg seorg salesman walaupun da kene 1001 dugaan sepanjang sehari bekerja (tu ayat aku goreng sniri, tp mesej Mr. Nathan lbih krg cmtu la). Aku terdiam.. Berfikir, menganalisis, mentafsir dan menyimpan dlm hati..


Now kt tgk dlm skop yg lebih luas..


Sbenarnye mesej Mr. Nathan td, selari dgn hadis nabi 1400 thn dulu yg femes dgn nama ‘hadis logam’.

عن أبي هريرة رضي الله عنه: قَالَ رَسُوْلَ الله صلى الله عليه وسلم:
(( الناس معادن، خيارهم في الجاهلية خيارهم في الإسلام، إذا فقهوا )). صحيح البخاري

“Manusia itu logam. Barangsiapa yang terpilih semasa jahiliyyah, dia juga akan terpilih semasa Islam, sekiranya dia faham.”


Kenapa logam? Ape yg bestnyer logam? Ape nilai logam?? Nak tau lebih lanjut, kene la dengar ISK…

Bole visit blog sis nih:-
(tuan punye blog, izinkan sy meng-link-kan blog anda..)

http://everjihad.blogspot.com/2008/08/ini-sejarah-kita-isk-bah1.html

Wallahu a’lam..

2 comments: